Reacties op artikelen

Op deze pagina plaats ik reacties die heb gegeven op artikelen die door christelijke schrijvers geplaatst zijn op het internet. Het zijn er op dit moment vier:

  1. Vier redenen waarom de Bijbel betrouwbaar is (Jan Vermeer)
  2. Let op deze paus (Dirk van Genderen)
  3. Lijden loutert (Dirk van Genderen)
  4. Waar is God in het lijden, in de crises van deze wereld? (Reinier Sonneveld)


1. Vier redenen waarom de Bijbel betrouwbaar is
Het eerste artikel waar ik op reageerde was de tekst “4 Redenen waarom de Bijbel betrouwbaar is”, zoals ik die aantrof op de website van Jan Vermeer (schrijver-janvermeer.nl). Hieronder tref je die reactie aan, waarbij ik de lay-out iets heb aangepast en er een inleiding en conclusie aan heb toegevoegd. Van Jan Vermeer heb ik nooit een reactie ontvangen.


2. Let op deze paus
Een artikel van Dirk van Genderen, dat te vinden is op de website dirkvangenderen.nl. Het PDF-bestand toont de oorspronkelijke tekst in grijze kaders met daar tussendoor mijn commentaar. Een en ander is van een inleiding en een conclusie voorzien. Ik heb Dirk van Genderen een eerdere en minder opgemaakte versie van dit bestand gestuurd, maar daar geen enkele reactie op ontvangen.


3. Lijden loutert
Een artikel van Dirk van Genderen, dat te vinden is op de website dirkvangenderen.nl. Het PDF-bestand toont de oorspronkelijke tekst in grijze kaders met daar tussendoor mijn reacties. Een en ander is van een inleiding en een conclusie voorzien. Ik heb Dirk van Genderen deze tekst niet toegestuurd, omdat hij niet reageerde op mijn voorgaande berichten (waaronder een reactie op het stuk ‘Let op deze paus’ – zie hierboven) en ik toegezegd heb hem niet verder lastig te vallen. Maar dat neemt niet weg dat ik reden kan zien om zijn teksten te bekijken en te beoordelen.

4. Waar is God in het lijden, in de crises van deze wereld?
Dit artikel is te vinden op de website van de EO en is geschreven door Reinier Sonneveld in reactie op de coronacrisis. Wat mij opvalt aan hedendaagse christelijke schrijvers, is dat het steeds meer lijkt alsof zij geen antwoorden hebben op de prangende vragen, die het leven ons voorlegt. Tegelijkertijd blijven zij met veel vertrouwen verwijzen naar de God van het Christendom. Daarmee wordt de redelijkheid wat mij betreft veel geweld aan gedaan, al helemaal als iemand als Reinier Sonneveld het niet-weten als deugd gaat verheffen.